Saturday, September 6, 2008

Beratnya ujian ALLAH swt...


hidup ini tidak sempurna tanpa ujian dr ALlah swt..."Solehah women smile in times of trouble, gather strength from doa, and grow braver by istighfar and solat"


ya Allah jadikan seluruh hidupku menjadi satu ibadat berterusan kepadamu ya ALLAH,masukkan kebesaranmu kedalam diri hamba mu ini yang serba lemah dan keluarkanlah kebesaran makhluk yang ada dalam diri hamba yang lemah...

fitrah kehidupan sebagai hamba,akan dihujani pelbagai ujian,persoalanya sejauh mana kita menerima ujian tersebut sebagai tarbiyah berterusan dalam diri..erm bila mula-mula diturunkan ujian kdg kita cepat sedar cth dlm bentuk kesusahan sesuatu yang berat untuk dihadapi, tp kadang juga kita langsung tak sedar bilamana Allah turunkan ujian tersebut dalam bentuk kesenangan atau nikmat cth harta kekayaan,anak bini kemewahan dan yang sewaktu dgnnya..apa yang nak dikongsikan kepada pembaca ingatlah bahawasanya Allah tidak membebankan kita sesuatu yang tidak mampu kita hadapi rujuk SURAH AL_BAQARAH AYAT 284-286. dan teringat lagi satu ayat surah AL-ANKABUT ayat 2 : yang bermaksud- apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan " kami telah beriman," dan mereka tidak diuji?

so pada ana ujian adalah sebahagian dalam kehidupan kita dengan adanya ujian ,menjadikan kehidupan kita lebih bermakna bagi orang-orang yang mahu menggunakan ujian tersebut sebagai batu loncatan atau peluang untuk menjadi hamba yang lebih taqwa/baik dimasa akn datang..sentiasala bersangka baik terhdap Allah swt.moga-moga Allah swt memandang kita dengan pandangan rahmat dan kasih sayangNYA. n the most important don't be sad.InsyaAllah setelah kesulitan pasti ada kemudahan, actually didalam kesusahan terdapat kemudahan :)rujuk surah AL-insyirah ayat 5-6 : yang bermaksud maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.
banyakkan bersabar kerana sesungguhnya bersabar itu sesuatu yang INDAH..setakat ni dulu dr ana.

and last sekali skdr nak kongsi: kalau merasa sedih bacalah buku ni LA TAHZAN tajuknye..penulis :Dr.Aidh bin Abdullah Al-Qarni

No comments: