Tuesday, November 18, 2008

BAHTERA HAMBA



Sukar berlabuh sebuah bahtera keinsafan
Memberanikan aku sebagai nakhoda
Dilaut yang luas gelombang yang datang
Menghanyutkan segala kemudi kedasar dosa

Kucekalkan diriku bergapaian air mata
Meluncur bahtera kepulau redha
Kupasrahkan hatiku meredah gelombang cinta
Yang buar menggunung menghempas dosa

Kala tiba kepantai putih hamparan pasir permaidani
Terlentang luas rahmat dan kasih sayangmu
Kembali bertawajuh dipulau yang redha ini
Kuhindarkan naluri segala mazmumah diri
Kealunan lautan bertiup bayu kesempurnaan

Di taman itu jiwa bersemadi
Jernih danau nurani bersih berwudhuk
Air mata yang gugur
Menyerah diri kepada Allah
Mendamba kasih menghina diri
Syukur hamba dengan keinsafan telah
Menhijrah akan diriku
Kebawah naungan keampunan
Hidup matiku hanya untukmu

Friday, November 14, 2008

ROBOT



SALAM,

Agak jarang menulis..penulis berfikir banyak kali untuk menghasilkan tulisan,takut tulisan yang dihasilkan membawa kelalaian kpd pembaca, kepada Allah juga penulis berlindung. moga-moga tulisan yang tidak seberapa ini memberi manfaat kepada pembaca.

Dengan nama ALLAH yang maha pengasih lagi penyayang.dan dengan izin dan kusasaNYA ana mampu menggerakakan jari-jari ini untuk menaip key board,menyusun huruf satu persatu dan akhirnya membentuk beberapa ayat-ayat dibawah :)

Tengok video robot ni teringat bisnes idea ana dengan 2 orang sahabat ana,,untuk subjek keusahawanan teknologi..waktu tu semua group kena buat kertas kerja dan wat projek ke Danga bay (tempat reakreasi).ana dan sahabat group ana pun menetapkan satu tarikh untuk mulakan interview pengunjung danga bay,projekni memerlukan kami interview 40 orang,bil lelaki dan perempuan mestilah sama banyak,kena amik gambar,video pula sebagai bukti yang kami benar-benar pergi ke Danga Bay..tujuanya untuk mencari kelemahan dan kelebihan Danga bay,kena create satu idea lagi untuk hasilkan satu produk yang konon-konon diperlukan oleh pengunjung danga bay.sudah berminggu tp idea tak tercetus juga.Pensyarah ana nak idea yang orang lain tak pernah buat and tak pernah terfikir diminda,senang cerita (blue ocean),awal-awal dah dapat warning tak boleh idea tiruan(red ocean). Akhirnya satu malam ditakdirkan Allah ana diberikan ilham untuk memilih tajuk ROBOT PENCEGAH MAKSIAT, robot yang boleh mengesan DNA dan jantina manusia dan akhir sekali boleh mengesan maksiat yang berlaku dan bertindak menggari para pelaku maksiat then robot ada link dengan jabatan Agama,kemudian jabatan agama pun bertindak.emm idea ni tercetus sebab masa ana sampai ke Danga Bay agak menyedih kan susana ceria dihiasi pasangan-pasangan merpati 2 sejoli yang sedang leka,hanyut berDATING dek mangikut telunjuk syaitan laknatullah dan menjadi HAMBA KEPADA NAFSU ketahuilah bahawa musuh yang terdekat adalah hawa nafsu dan syaitan.THE MORAL OF STORY SENTIASALAH BERINGAT BAHAWA SESUNGGUHNYA KITA ADALAH HAMBA ALLAH BUKAN HAMBA KEPADA NAFSU,SIAPA YANG MENGIKUTI KEHENDAK NAFSUNYA SEMATA-MATA ,MAKA BERTUHANKAN NAFSULAH DIA DEK KERANA MENURUT SEGALA KEHENDAK NAFSU. Sebenarnya syaitan dah bersumpah akan menyesatkan anak cucu adam..emm bukan alang-alang sumpah sisyaitan ini, syaitan itu sangat licik dan menggunakan setiap penjuru untuk menyesatkan kita.

Namun begitu betapa sayangnya Allah terhadap kita telah jelas peringatan Allah kepada kita didalam al-quran yang bermaksud : sungguh syaitan itu musuh bagimu, maka perlakukanlah ia sebagai musuh,kerana sesungguhnya syaitan itu hanya mengajak golongannya agar mereka menjadi penhuni neraka yang menyala-nyala.(surah FATIR :ayat 6) ana sambung cerita lagi, ana nak kongsi cerita sedih kertas kerja robot pencegah maksiat group ana tidak berjaya masuk final bertanding , sekadar mendapat sijil, sedih kan.huhu :(

Tapi Bila difikirkan semula sebenarnya bukanlah tugas robot untuk mencegah maksiat, tetapi kitalah sebagai manusia,didalam surah ali imran ayat :110 kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia,kamu menyeru kepada ma'aruf dan mencegah dari yang mungkar dan beriman keapada Allah swt,

Hadith nabi : barangsiapa dari kamu melihat kemungkaran maka hendaklah dia mencegahnya dengan tangan, apabila tidak mampu maka dengan lidah,sekiranya tidak mampu hendaklah dengan hati dan yang demikian itu adalah selemah-lemah iman (RIWAYAT MUSLIM ).
Persoalanya sampai bila kita berada diperingkat yang ketiga hanya membenci didalam hati.diakhir zaman ini dikatakan iman kita senipis kulit bawang atau pagi beriman petang kufur (nauzubillahiminzalik).

sejauh mana kita mencegah kemungkaran??adakah cukup bagi kita sekadar mengajak orang buat kebaikan namun bila melihat kemungkaran seakan buat-buat tak nampak (just membenci dlm hati),ada juga yang berfikir kadang-kadang klu boleh mahu saja jadi macam kura2 kepala dimasukkan kedalam,bila berjalan diluar sana dimana kanan,kiri,depan,belakang maksiat berleluasa.adakah iman kita tidak meningkat?? sekadar di dalam ruang lingkup selemah-lemah iman.??.setiap hari macamtu?? takutnya memikirkan hal ini.berapa kerat orang yang hendak melakukan hisba dbumi tua ini yang..sedihnya dizaman fitnah ini.sekadar perkongsian dan peringatan buat diri yang serba dhoif lagi hina disisi tuhan,dan perkongsian buat pembaca yang singgah ke blog yang tak seberapa ini..segala yang baik datangnya dari ALLAH swt, dan sgala kelemahan dtngnya dari Allah atas kelemahan ana yang serba lemah lg kerdil ini.

p/s :emm perhatikan betul-betul video Robot diatas pesanan ringkas :

Pertama :Jangan ikut cara sujud,duduk tahiyat akhir robot x betul(sama-sama kita usaha mertingkatkan kualiti ibadat kita.)

Kedua :Jangan ikut robot tak baca doa dan zikir selepas solat,(jangan sombong dengan
ALLAH,orang yang tak berdoa dikira sombong sebaliknya,tawajjuh rendahkan diri dan
berdoalah dengan tenang.

Ketiga :Jangan ikut robot lepas selesai solat dia tepuk tangan bangga diri,sebaliknya
selalu la merasa takut-takut kalau-kalau ibadat kita tidak diterima,namun ambillah peluang Doa banyak-banyak supaya Allah terima ibadat kita sesungguhnya Allah maha
pengasih lagi penyayang.stu lagi ALLAH maha sempurna lagi menyempurnakan,mintalah
supaya Allah sempurnakan ibadah kita dengan baik.

setakat ni dulu perkongsian ana :)

Monday, November 10, 2008

Moga kestabilan negara, ketenteraman rakyat tidak terjejas

Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Thu | Oct 09, 08 | 3:53:03 pm MYT

PAS mengikuti dengan penuh teliti perkembangan terbaru yang melibatkan Presiden Umno dan Perdana Menteri Malaysia.
Iklan

Walau bagaimanapun PAS menganggap bahawa keputusan Presiden Umno Dato' Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden Umno dalam Perhimpunan Agung Umno Mac depan lebih sebagai suatu masalah dalaman bagi parti tersebut.

Saya berharap agar dalam tempuh peralihan ini Perdana Menteri akan berjaya melakasanakan inisiatif-inisiatif memperkukuhkan institusi negara yang sedang diusahaknnya itu iaitu menubuhkan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman yang diberi mandat dalam pelantikan hakim, membentangkan rang undang-undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah di Parlimen dan menubuhkan Suruhanjaya Aduan Khas bagi memperkukuhkan integriti dan keberkesanan agensi penguatkuasaan.

Di samping itu, inisiatif untuk memperluaskan jaringan keselamatan sosial agar rakyat yang miskin dapat dibantu juga ditunggu-tunggu.

Sekurang-kurangnya dengan terlaksananya inisiatif-inisiatif ini beliau akan berjaya meninggalkan jasa yang boleh dikenang oleh rakyat dan negara dan tidak membiarkan masalah-masalah ini berlarutan sehingga diwarisi pula oleh sesiapa juga pewarisnya nanti.

PAS berharap agar proses peralihan kuasa ini akan berjalan dalam suasana yang baik dan lancar tanpa menjejaskan kestabilan negara dan ketenteraman rakyat.

Presiden
Parti Islam Se Malaysia (PAS)._

Salahuddin dengar sendiri BTN tuduh Presiden PAS pengkhianat??

Abdul Aziz Mustafa
Tue | Nov 11, 08 | 12:11:06 pm MYT

KUALA LUMPUR, 11 Nov (Hrkh) - Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub mendedahkan beliau mendengar sendiri penceramah dalam latihan Biro Tatanegara (BTN) memfitnahkan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang sebagai anasir subversif dan pengkhianat negara.
Iklan

"Ketika sedang berlangsung salah satu ceramah semasa latihan tersebut, salah seorang pesertanya diam-diam menelefon saya dengan telefon mudah alihnya dan membiarkan talian tidak dimatikan untuk membolehkan saya mendengar ceramah itu.

"Saya mendengar sendiri penceramahnya menuduh Tuan Guru, (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dan (Lim) Kit Siang sebagai sebagai anasir subversif dan pengkhianat negara," kata beliau.

Baru-baru ini ketika berucap dalam Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Kubang Kerian itu mengulangi pendedahan mengenai perkara itu setelah beberapa kali mendedahkannya.

"Nama Yang Berhormat Permatang Pauh (Anwar), nama Yang Berhormat Ipoh Timur (Lim), nama Yang Berhormat Marang (Tuan Guru Presiden PAS), nama saya dianggap sebagai subversif, pengkhianat negara. Orang merbahaya kepada negara.

"Jadi saya tidak faham mengapa ini boleh berlaku di samping fakta-fakta yang lain kalau saya dedahkan tentang ada modul yang mengapi-apikan perkauman dalam negara kita ini. Inikah dia negara yang kita hendak bina?" kata Salahuddin.

baca lagi

Sunday, November 2, 2008

MINGGU EXAM.....


SALAM IMTIHAN....

YA ALLAH PERMUDAHKANLAH BAGI KAMI MENGHADAPAI PEPERIKSAAN DUNIA DAN PEPERIKSAAN AKHIRAT.AMIIN....