Wednesday, May 27, 2009

~BUKAN MUDAH~


BISMILLAH


~SOLEHA??~

Sesiapapun pastinya mahu menjadi SOLEHA
Namun tidak semudah yang disangka
Tidak juga semudah dengan sekadar bijak berbicara dan melafaz kata-kata,
Tidak juga semudah mecoret pena dengan kajian, penulisan dan penghayatan.

Ianya memerlukan IHSAN dalam diri
Ianya memerlukan IMAN yang abadi
Ianya memerlukan amalan IKHLAS yang letaknya dalam HATI
Ianya memerlukan INSAF yang berpanjangan bukan bermusim.
Ianya memerlukan USAHA yang ISTIQOMAH
Ianya menuntut PERJUANGAN yang tidak akan berakhir melainkan MAUT menjemput.

Lalu aku menangis dan terus menangis semahunya
Untuk kesekian kalinya mutiara Jernih gugur kebumi lagi
Aku terkenang berita menakutkan yang disampaikan Oleh Rasul tercinta
Begitu ramai kaum HAWA nanti yang akan menghuni NERAKA
Lalu aku menangis lagi dimana kah tempatku nanti???
Di SYURGA indah ataupun di NERAKA yang menggerunkan.
Kadang terasa lemah sejauh mana diri ini mampu?


kepada ALLAH jua tempat mengadu keresahan jiwa


Sesuci titis qatrunada buat gadis seindah penghulu syurga
Maharnya IMAN & TAQWA lalu dihiasi harum tulusnya cinta
Buatmu HAWA ku doakan untaian mutiara SOLEHA
Moga dirimu sentiasa terpelihara dibawah naungan kasih ALLAH yang Esa

Sunday, May 24, 2009

FW: Haram GREEN Soya bean drink from YEO's

BISMILLAH.
SALAM,

I got this information from my yahoogroup, please read !!

Awas ye temen2...... ....

Seems harmless but......... .........


GREEN BEAN SOY DRINK

Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya. ......

Cuba lihat kat pic ini.

Cuba lihat dekat-dekat. ......


Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???


Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!


Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

FIRMAN ALLAH YANG BERMAKSUD

"Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu."

(Al-Baqarah : 169)


SEBAR-SEBARKAN

Tuesday, May 19, 2009

Taktik, Kepintaran dan Berfikir


CERITA SATU


Sebuah kisah yang berlaku di bandar Rasyid semasa bilangan orang-orang yahudi belum ramai. Terdapat seorang lelaki yahudi yang telah menjual rumahnya kepada seorang penduduk tempatan.Beberapa tahun kemudian lelaki yahudi tersebut datang kembali ke rumah yang sudah dijualnya itu lalu membuat dinding dan bumbung diatas rumah tersebut. lelaki tempatan, pemilik rumah tersebut bertanya : "Apa yang kamu lakukan ini?" jawab lelaki yahudi :"Aku datng kesini agar aku dapat membina". lelaki tempatan itu hairan dan bertanya lagi : "Bina apa?". Lelaki yahudi menjawab;" "Aku membina tingkat baru diatas rumah kamu". pemiliki rumah berkata lagi:"Aku sudah pun membeli rumah ini bayaranya sudah pun aku beri kepada kamu sejak beberapa tahun lalu". kata lelaki yahudi :"Benar, tetapi aku hanya menjual rumah ini kepada kamu, maka aku masih berhak untuk membina rumah diatas rumah ini walau beberapa buah lagi"


CERITA DUA


Cerita ini berlaku sebelum bumi Palestin dijajah. Sayyidina Uthman bin Affan r.a sudah masak benar dengan tipu helah yahudi itu. Sewaktu beliau menyandang jawatan khalifah beliau telah mendapati seorang yahudi cuba mengambil kesempatan dengan menggunakan alasan air perigi miliknya sebagai salah satu wadah untuk menyekat kemaraan dakwah islam. Tanpa membuang masa beliau terus meminta untuk membeli perigi tersebut dari lelaki yahudi tersebut tadi untuk kegunaan seluruh kaum muslimin. pada awalnya lelaki yahudi tersebut menolak tawaran khalifah uthman tetapi dia akhirnya bersetuju juga apabila khalifah uthman berkata kepadanya: "Juallah setengah sahaja perigi ini. Bererti kamu ambil airnya selama satu hari penuh dan aku pula mengambilnya satu hari penuh." begitulah kebijaksanaan uthman. kemudian beliau berkata kepada semua umat islam: "Setiap muslim mestilah mengambil air daripada perigi setakat mana yang mereka mahu pada hari yang khusus untukku.". setelah berlalu beberapa hari, lelaki yahudi itu mendapati bahawa orang islam tidak perlu lagi membeli air darinya kerana mereka sudah ada bekalan yang mencukupi. Tiada lagi peluang baginya untuk mengenakan orang-orang islam dengan harga air yang tinggi.

---> Jika dibandingkan cerita diatas cerita 1 dan 2, tentu pembaca tersenyum mebaca cerita yang kedua kan..dan cerita yang pertama tu agak pelik tapi ada benarnya..memang begitulah sikap yahudi..sehingga kini saya pun kagum cara mereka berfikir(THINK OUT OF THE BOX)..kalau kita bandingkan pula zaman kini pemikiran mereka lagi bertambah hebat..mana x nya contoh dari sudut ekonomi mereka bijak menggunakan sumber-sumber yang ada disekeliling mereka, baby yang tidak mengerti apa-apa pun boleh mereka gunakan untuk kepentingan ekonomi mereka..mengapa saya berkata begitu? Sebut produk johnson&baby tentu kita tahu produk ini sangatlah popular dan digunakan oleh baby dalam dan luar negara.(orang dewasa juga gemar menggunakan produk ini).

Mahu beli di market or beli secara online pun ada, mudah bukan..begitulah otak mereka berfikir. Produk ini jauh lebih laris dari produk lain...agak-agaknya sebab apa ya? sebab company produk ini mempromosi produk mereka menggunakan buah fikiran dan berfikir secara (THINK OUT OF THE BOX). Dan hasilnya sehingga hari ini produk ini mampu bertahan lama dipasaran.
dan umat islam hari ini juga sentiasa setia untuk membeli produk ini walaupun tindakan ini sebenarnya membantu menghancurkan saudara kita sendiri di Gaza, Palestin.


Yusuf Qardhawi telah mengeluarkan fatwa bahawa kita perlu boikot produk israel dan sekutunya namun apa yang pastinya kulihat produk ini masih tersusun indah di market-market.
mahu saja ku hancurkan namun ku tidak punya kuasa.Ya Allah berikan ku ilham bagaimana mungkin harus ku lakukan untuk menghalang produk israel dan sekutunya laris dipasaran....

Ini baru satu produk belum lagi masuk produk lain.huhuhu Bagaimana pula dengan produk-produk islam?agak sedikit dipasaran, kalaupun ada dipasaran selalunya tidak mampu bersaing dengan produk lain dan akhirnya pasaran produk tersebut dihentikan. dan lagi yang sedihnya umat islam sendiri tidak mahu menyokong produk islam.

Berbalik kepada cerita kedua diatas, pada mulanya saya membaca cerita kedua tersebut saya tersenyum memikirkan kepintaran Sayyidina Uthman bin Affan r.a, namun saya berfikir sejenak cerita ini sudah pun berlalu dan kini telah menjadi sirah..di benakku timbul persoalan ada lagi ka insan seperti nya yang mampu menghidu dengan pantas tipu daya musuh-musuh islam?tentunya sirah ini boleh dijadikan panduan bagi kita yang mahu berfikir..sama-sama kita sentiasa menggunakan akal untuk berfikir demi islam..

Jika benar kita sayangkan islam, jika benar kita sayangkan saudara seaqidah kita di Gaza, palestin dan diseluruh dunia ambillah ikhtibar dari cerita lelaki yahudi tersebut dan Sayyidina Uthman bin Affan r.a, Lalu apa yang aku lakukan hari ini? hanya ini yang aku termampu untuk kali ini:

KATAKAN TAK NAK BELI PRODUK JOHNSONS BABY




Wednesday, May 6, 2009

Risau :(

salam buat insan yang bergelar wanita bacalah artikel dibawah ini, selepas membaca hati ini benar-benar risau atas sebab banyaknya fitnah yang terkadang kita tidak sedar..semoga Allah swt sentiasa memelihara kita dari fitnah-fitnah yang sentiasa memburu kita atas usaha syaitan yang tidak pernah jemu.

Pengakuan Lelaki Terhadap Wanita

www.iLuvislam.com
oleh : everjihad


*****

Kami sulit menahan pandangan mata kami

ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.


Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.


Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalia

Kami tahu kami insan lemah

bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.

Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,
maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.

Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami.

"LAlu apa yang telah aku lakukan selama ini..YA Rabb, ampunilah daku.

Untuk setiap pandangan yang tak terjaga,
untuk iman yang tak dipelihara,
lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab,

Ya Rabb, Engkaulah mengawasi kami setiap detik,
kerana kasih sayangMu ya Allah kepada kami,
Engkau perintahkanlah malaikat silih berganti
menemani kami siang dan malam
agar iman kami dapat dijaga...


Tuesday, May 5, 2009

Balik kampung...

BISMILLAH..

Al-hamdulillah, selawat dan salam buat insan yang sangat dirindui dan dikasihi, peyuluh alam diwaktu kegelapan dunia sangat berhajat kepadanya tidak lain junjungan Besar Rasulullah SAW. keluarga baginda, para sahabat dan pejuang yang sentiasa tegakkan kebenaran dan muslimin, muslimat tidak kira walau dimana berada.

Alhamdulillah exam yang lepas telah berlalu, tidak dapat dinafikan paper major saya agak berat, asalnya bukan major networking dipohon tapi takdir mengatasi segala permohonan major sistem maklumat ditolak, saya masih ingat lagi awal sem yang lepas fakulti agak kecoh dengan penutupan 3 subjek major, yang agak pelik tiada siapa yang tahu pihak mana yang bertanggungjawab diatas penutupan subjek major tersebut. penat sudah turun naik lif bersama sahabat lain untuk mmembincangkan perihal subjek major namun fakulti telah keluarkan keputusan muktamad ,penasihat akademik, ketua jabatan juga sudah tidak dapat menolong, saya akur dengan hati yang menangis kata terakhir perbincangan bersama penasihat akademik saya hanya mampu berkata 'saya akan cuba bawa subjek major ini'...terasa lemah sedikit, sebut sahaja networking majoriti orang akan kata subjek itu susah, hmm saya hanya mampu berdiam, apapun saya terima semuanya dengan redha..sebabnya salah satu rukun iman beriman kepada qada dan qadar..yang pastinya hanya menunggu result yang bakal keluar..

Maaf kepada sahabat-sahabat kerana saya tidak sempat berziarah ke kolej kalian sebelum berangkat pulang ke sabah, tentu nya rasa bersalah yang besar sangat saya rasakan, terutama kepada sahabat-sahabat yang akan grad semester ini. perancangan sudah diatur dengan semolek-moleknya untuk ziarah sahabat-sahabat, namun apa yang berlaku diluar jangkaan. terlalu banyak perkara yang perlu disetlekan sebelum pulang, sedikit kesulitan untuk bergerak kehulu dan kehilir kerana saya tidak mempunyai tunggangan, membeli keldai sudah tidak mampu apatah lagi memiliki seekor kuda ataupun kereta berkuda, sebagai tunggangan :) apapun yang mampu insyaAllah doa rabitah dipanjatkan kepada ALLAH akan menjadi penghubung kita .


Saya terpaksa terbang awal ke sabah (2 /5) ramai sahabat-sahabat yang bising sebab saya balik awal :), yang pastinya kepulangan saya ke sabah, bukanlah untuk bersuka-suka ataupun bercuti sakan, tetapi untuk menjalani latihan industri selama 9 minggu..bermula 4 haribulan semalam.yang pastinya latihan industri bukanlah semata-mata hanya untuk mencukupi atau memenuhi syarat mendapat ijazah. sebaliknya LI adalah peluang kita membentuk skill atau kemahiran bekerja untuk masa akan datang..so teramat rugilah kiranya kita mendapat tempat yang agak kurang sumber-sumber yang boleh diguna pakai untuk meningkatkan kemahiran kita. inilah yang sering dingatkan oleh pensyarah sewaktu mendengar taklimat latihan industri lepas. Harap-harap tempat Li kali ini benar-benar memberi input yang dihajati..amiin.