Sunday, May 24, 2009

FW: Haram GREEN Soya bean drink from YEO's

BISMILLAH.
SALAM,

I got this information from my yahoogroup, please read !!

Awas ye temen2...... ....

Seems harmless but......... .........


GREEN BEAN SOY DRINK

Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya. ......

Cuba lihat kat pic ini.

Cuba lihat dekat-dekat. ......


Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???


Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!


Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

FIRMAN ALLAH YANG BERMAKSUD

"Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu."

(Al-Baqarah : 169)


SEBAR-SEBARKAN

4 comments:

~ZuLhAiRi~ said...

salam 'alayk...

syukran atas info...haih zaman skrg, duk "negara islam" pun kena memilih nak makan nak minum...

~Nur-insani~ said...

wslm.afwan.hmm memang mcmtula negara islam hanya pada nama..Pelaksanaannya belum lagi.

Nurul 'Uyun Binti Ahmad said...

salam. E471 is derived from animals and also plant.. so kena betul2 tahu untuk memilih lepas ni nampaknya..

nani, uyun berada dalam food lab and serba sikit tahu tentang E471 ni.. if product dari malaysia dan jakim ada sahkan halal, maka usah diragui, boleh gunakan. Namun, jika benar barang2yang tak patut tetap berada dalam food tu, namun ada pengesahan jakim, maka pandai2la jakim tanggung esok lusa. namun, sekiranya tetap ragu untuk makan/minum, tinggalkan.

WA

nurinsani said...

wslm,setuju dgn uyun,,klu kt ragu, terus tinggalkan..
info terkini :INFO HALAL : SNEK

JENAMA CRISPY KELUARAN SYARIKAT NETWORK FOODS INDUSTRIES. SDN BHD DIDAPATI MENGANDUNGI EMULSIFIER (E476) IAITU KOD UNTUK LEMAK BABI...YANG JELASNYA HARAM DIMAKAN OLEH UMAT ISLAM... BOLEH BELI SENDIRI DAN TGK DIA PUNYA INGREDIENTS KAT PLASTIK TU...ADA (E476) ADA MAKLUMAT LAIN, SILA Komen ...SAMA2 KITA MENJAGA KESUCIAN ISLAM...
KAK siti rodhiah (6/3/2009 8:14:14 PM): INFO HALAL : VICO 3 in 1. ada gak (E 471).dalam senarai kod makanan (E471) ni emulsifier yang buatkan makanan yang x boleh campur cam limau ngn susu boleh campur sebati.x ketul2.(E 471) bukan mesti asal dari babi.E 471 adalah kod untuk geletin ( lemak berasaskan haiwan).berbeza dgn lecitin (lemak berasaskan tumbuhan).masalahnya haiwan yang x disembelih dgn cara islam pun dikira bangkai.Jadi sapa nk pastikan geletin yang digunakan di malaysia adalah halal.saya rasa kita patut ada dah kod baru bagi geletin halal....buat la E 999 ke pape ke.asalkan boleh beza antara yang haram ngn yang halal.ini penting untuk pastikan makanan diketahui halal dgn melihat pek.